Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Бизнес Идеи!-Новини!-Разнообразие!
Автор: didexs Категория: Бизнес
Прочетен: 77185 Постинги: 23 Коментари: 85
Постинги в блога
2  >  >>
11.02.2011 06:39 - .



Категория: Бизнес
Прочетен: 633 Коментари: 0 Гласове: 0
17.10.2010 19:43 - PAYPAL
image
Категория: Бизнес
Прочетен: 648 Коментари: 0 Гласове: 1
image

Социалисти от Дискусионния клуб за социална и местна политика откриха днес в София на импровизираното тържество в стил “хепънинг” булевард “Бойко Борисов”.

На табелата под булевард бе написано: ЛОТ 00 на АМ “Тракия” със съдействието на “СИ Банкя”.

Булевардът на името на Борисов, който всъщност е улица “Цар Самуил”, се намира в участъка между “Позитано” и “Ал. Стамболийски”.

“Тази улица днес я кръщаваме на името на Бойко Борисов, тъй като бе разрушена по времето, когато той бе кмет и още не е възстановена“, заяви председателят на клуба Николай Белалов.

“Сега се е захванал да строи магистрали, дано не ги изгражда със същия успех”, добави той.

Инициаторите са кръстили отсечката булевард, защото смятат, че улица е твърде малко за авторитета на министър-председателя.


Категория: Бизнес
Прочетен: 772 Коментари: 0 Гласове: 1
image

Истински екшън се разигра тази нощ в боулинг-комплекс "Ескалибур" в Пловдив.

Около 3,30 часа барманът на заведението в комплекса започнал да спори с един от своите шефове.

Спорът между 32-годишния служител зад бара и съдружника на заведението - 41-годишният Ивайло Цанев прераснал в скандал.

След 10 минути псувни шефът налетял на бой и започнал да налага с юмруци своя служител, който се защитил също с юмручни удари.

Боят завършил със счупен череп на бармана, който е в болница, а патрул на Пето районно управление е задържал за 24 часа бияча.

Спорът и боят между двамата започнал, защото шефът упрекнал служителя си, че се е напил по време на работа, твърдят очевидци.

"Не е ясно каква е причината за спора, но в момента разследваме тежкия инцидент", съобщиха за Dnes.bg от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Работата по случая продължава.


Категория: Бизнес
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове: 0
image

За бедствените райони в Банско и Якоруда рано сутринта заминаха двамата заместник-областни управители на Благоевград Бисер Михайлов и Георги Баханов, съобщиха от Областна администрация.

Двамата координират действията при овладяване на ситуацията и осигуряването на техниката.

"В Банско обстановката е тревожна. До 9,30 часа сутринта бедствието бе овладяно донякъде, водите на река Глазне бяха вкарани в коритото в района на града, но по високото в планината дигата се държи на косъм, залята е зоната на водохващането, което прави невъзможно ползването на водата от банскалии за питейни нужди засега.

При преливането на реката са залети мазетата и приземните нива на около 25 къщи и хотели. Най-пострадал е хотел “Роял Тауърс”, собственост на бившия вътрешен министър Богомил Бонев. Ръкав на река Глазне минава буквално през хотела, чиято сграда наподобява буква С.

Реката е прокарала през асфалта ново корито, дълбочината, на което на места достига до три метра. Водната стихия повлича автомобили, скутери, колела, дори и павилиони

Осигурена е помощ от „Гражданска защита” от Кюстендил и Перник. Пристигналата техника даде възможност да се започне изпомпване на водите. Мобилизирани са всички пожарни отряди от Гоце Делчев и Разлог.

Има нанесени щети на пътната настилка, отнесени са тротоари. Засега положението се контролира, но трябва още тежка техника за укрепване на дигата на Глазне”, каза от мястото на събитието зам.-областният управител Бисер Михайлов.

По-късно двамата управители ще заминат за другия бедствен район в Якоруда и от там ще дадат допълнително информация.


Категория: Бизнес
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове: 0
image

"Антикризисните мерки на кабинета не са достатъчно адекватни и проблемът с кризата не се решава", каза пред БНР съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров.

"Кризата е икономическа, но при лошо стечение на обстоятелствата може да стане и финансова", добави той.

Големият проблем е дупката в бюджета. Правителството няма ясна концепция какво да прави, смята Димитров. Според него хората, които обясняват на премиера Борисов, че сме най-добре в Европейския съюз, не са наясно със ситуацията.

По думите му техните приказки са направо опасни. "Не ми се иска Международният валутен фонд да влиза в България, но възможността става все по-реална.

Трябва да се вземат мерки, за да не идва фонда", каза още Мартин Димитров. На въпрос дали Синята коалиция ще подкрепи актуализацията на бюджета, Димитров отговори с думите “зависи какво пише в документа”.

Според лидера на СДС модернизацията на армията, например, трябва да се направи след като мине кризата. Синята коалиция е за по-сериозно намаляване на разходната част на бюджета.

"Антикризисните мерки трябваше да бъдат по-малко", каза от своя страна финансистът и общински съветник от БСП Георги Кадиев.

Според него повечето от мерките на кабинета “Борисов” са толкова незначителни, че те изобщо нямат място в такъв сериозен документ. "Партията, която спечели изборите трябваше да влезе в управлението с подготвена антикризисна програма, а не да я мисли в движение", смята Кадиев.

"Предполагам, че сегашните мерки няма да работят, както тези, които бяха публикувани преди няколко месеца", припомни той. Според Кадиев антикризисните мерки е трябвало да се разделят в две групи - фискални и икономически.

"От едните само да се събират пари, а другите да стимулират икономиката", добави финансистът. По думите му в проекта на ГЕРБ няма икономически мерки "и ако в края на годината имаме 1% ръст на икономиката, то това няма да е заради Симеон Дянков, а заради самата икономика, която се издърпва за косите си от блатото".


Категория: Бизнес
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове: 1
image

Източник, близък до Елисейския дворец, опроверга разпространената в петък информация, че френският президент Никола Саркози е заплашил страната му да напусне еврозоната, съобщава Dow Jones.

Според изнесената информация от преговорите за плана за подкрепа на задлъжнелите европейски държави Саркози бил заплашил германския канцлер Ангела Меркел, че Франция ще се откаже от еврото, ако Меркел не се съгласи с плана.

Като реакция на разкритите заплахи на Франция единната европейска валута рязко падна срещу долара, а златото постигна нов исторически рекорд.

В петък сутринта испанският всекидневник El Pais обяви, че в определен момент от преговорите за еврозоната Никола Саркози е ударил с юмрук по масата и ядосано е заявил, че страната му може и да се откаже от еврото.

Според изявлението от Елисейския дворец цитатът, отпечатан от El Pais, не отговаря на истината.


Категория: Бизнес
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове: 1
image

Един от основните критерии на българите при избора им къде да почиват през зимата е добрата кухня, докато над 60% от чуждите туристи идват през зимата у нас, за да карат ски. Това е една от основните констатации, направени в проучване за предпочитанията на българските и чуждестранните туристи за зимния сезон 2009/10 г., извършено по поръчка на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и представено в събота от министър Трайчо Трайков и заместника му Иво Маринов.

Чужденците идват през зимата у нас в голяма степен и заради факта, че тук почивката за тях е сравнително евтина. Главната им препоръка е подобряване на пътната инфраструктура и обслужването. При избора на чужденците, идващи за зимна почивка, основна конкурентна дестинация е Австрия. Докато почиващите у нас българи основно са се колебали между България и Гърция.

Около две трети от чуждите туристи през зимата, освен ски, са практикували и друг вид туризъм като спа, селски или културен.

Около 43% от българите, почивали през зимата, са отсядали да нощуват при роднини и приятели по финансови причини, така че те са предпочели т.нар. „кулинарен“ и селски туризъм, а не карането на ски, което е било приоритет само за 11% от почиващите през зимата българи.

Неслучайно престоят на чужденците при зимна почивка у нас на ден им е струвал средно (вкл. нощувка, храна, развлечения и т.н.) 86 евро, докато при българите тази стойност е 24 евро. Средният брой на нощувките при зимна почивка на българите е 3, а на чужденците – 6 броя.

Радващ е фактът, че 90% от участващите в проучването чужденци и 94% от българите са отговорили, че са „изцяло доволни“ или „по-скоро доволни“ от почивка у нас тази зима, посочи Трайчо Трайков.

Той информира, че за месеците януари и февруари приходите от посещенията у нас на чужди туристи са общо близо 190 млн. евро, т.е. с 3,2% повече на годишна база. За същия период българите са похарчили за почивки в чужбина общо 130,3 млн. евро, което е с 23% по-малко на годишна база. 

По данни на Националния статистически институт (НСИ) пътуванията на български граждани в чужбина през март  са близо 284 хил., което е понижение от 29,7% в сравнение с март 2009 г. Така спадът на пътуванията на годишна база се задълбочава, след като за предходния месец февруари бе регистрирано понижение от 23%, а за януари намалението беше с 16,5%
Категория: Бизнес
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове: 1
image

В проекта Комисията за финансов надзор искаше да бъдат обявявани публично заплатите на управители и зам.-управители на банки и застрахователи, както и на всички директорски длъжности в публичните дружества и застрахователите.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) изразиха възражение с аргумента, че КФН предлага съвсем погрешно транспониране на текст от препоръките на Европейската комисия за оповестяване на доходите на ръководителите във финансовите предприятия.

Мотивите на МФ за оттеглянето на законопроекта, от една страна, са постъпилите становища при предварителното неформално съгласуване на проекта, а от друга страна, липсата на предварителен анализ и оценка на разпоредбите, които излизат извън предмета на заявения в законодателната програма закон за изменение и допълнение (ЗИД) на ЗППЦК.

С оглед спазване на заложени в европейското законодателство задължения и срокове (измененията в директивата за окончателност на сетълмента и регламента за агенциите за кредитен рейтинг), част от предвидените със ЗИД на ЗППЦК мерки предстои да бъдат въведени с други законопроекти. По отношение на останалите изменения, предложени с проекта, е възприето да бъдат предмет на допълнителен анализ и оценка с представители на всички заинтересовани страни в рамките на междуведомствени работни групи, съобщават от Министерството на финансите.

Отпадането на законопроекта от законодателната програма идва, след като в Парламента се готвят сериозни промени в Закона за Комисията за финансов надзор, според които ще има промяна в структурата на членовете на комисията и намаление в броя им от 7 до 5.


Категория: Бизнес
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове: 1
Министър Николай Младенов се срещна в петък със сръбския си колега Вук Йеремич.imageСърбия очаква до края на годината официално да бъде одобрен статутът й на страна-кандидат за членство в Европейския съюз.

Това съобщи посланикът на Сърбия у нас Александър Църквеняков пред БНР.

Желанието на Белград е през юни да бъде получен въпросникът за кандидатстване, поясни дипломатът като отбеляза, че диалогът между България и Сърбия е бил засилен по време на посещението на външния ни министър Николай Младенов в Белград.Църквеняков посочи, че няма промяна в позицията на България по отношение на Косово.

Страната ни продължава да признава едностранно провъзгласената независимост, докато Белград продължава да настоява, че това противоречи на международното право.

„Сърбия никога няма да признае провъзгласената независимост на Косово”, категоричен бе посланикът.

Сръбската дипломация обаче не е настоявала за промяна в нашата позиция.
Категория: Бизнес
Прочетен: 1312 Коментари: 3 Гласове: 1
image

10-годишен строителен проект на стойност 1.5 милиарда норвежки крони (252 млн. долара) беше завършен наскоро в югоизточна Норвегия.

На откриването на комплекса, разположен на площ от около 300 декара, присъстваха лично крал Харалд V, както и 200 други отбрани гости. Те бяха посрещнати от хор от 30 мъже и жени с песента на Майкъл Джексън „We аre the World”.

С изключителна помпозност и ВИП-гости всъщност бе открит... нов затвор.

„Халден Фенгсел” е вторият най-голям в страната с капацитет 252 затворници. Затворът предлага невъобразим за голяма част от останалия свят лукс.

Музикално студио, пътеки за джогинг, кухненска лаборатория, в която затворници взимат кулинарни уроци, са само малка част от удобствата, предвидени за крадци, наркопласьори, изнасилвачи и убийци. Освен това затворът разполага със самостоятелна къща с две спални, в която осъдените могат да прекарват уикенда със семейството си.

Да не говорим за самите килии. Няма решетки, прозорците са големи и вертикални, за да влиза повече слънчева светлина. Диван, хладилник и телевизор с плосък екран, както и всекидневна и кухня за всеки 10 килии също са част от интериора.

Но осигуряването на максимален комфорт не спира до тук. Стена, която опасва комплекса, е умишлено прикрита от високи дървета. За капак надзирателите, половината от които са жени, не носят оръжие, за да не създават излишно напрежение, често ядат на една маса със затворниците и се включват в спортните им игри.

И всичко това на фона на стотиците Supermax-затвори по целия свят, в които лишените от свобода имат право да излизат от килиите си (без прозорци) по един час на ден. Получават храната си през процеп на вратата и в общи линии са напълно отцепени от останалия свят.

Разбира се, това са затворите с най-строг режим, в които държат „най-лошите от лошите”. Но политиката на огромна част от държавите спрямо затворниците е коренно различна от тази, прилагана в Норвегия.  
Норвежките власти смятат, че осигурявайки на престъпниците комфорт, максимално сходен с външния свят, помагат за усмиряването на рецидивистите и тяхното интегриране в обществото.

„Опитваме се да вдъхнем увереност на тези хора чрез образование и труд. Да ги направим по-добри хора”, твърди пред списание TIME шефът на затвора Аре Хойдал.

В подкрепа на тези думи идват цифрите. Едва 20% от затворниците в Норвегия попадат обратно зад решетките в първите две години след освобождаването си.

В Съединените щати и Великобритания статистиката сочи 60 и 50 на сто.

Освен това в скандинавската страна има едва 3 300 затворници или 69 на всеки 100 хиляди души.

Отвъд Океана престъпниците, излежаващи присъди, са 2,3 милиона или 753 на всеки 100 хиляди.

Колкото и условно да е това сравнение, може би все пак има логика в поведението на норвежкото правораздаване.


Категория: Бизнес
Прочетен: 726 Коментари: 0 Гласове: 1
imageСрещата на върха на еврогрупата одобри окончателно плана за финансова помощ на Гърция, според който през следващите три години страната ще получи 110 млрд. евро заеми с лихва, по-ниска от пазарната, предаде БТА.

80 млрд. евро ще бъдат отпуснати от 16-те страни-членки на еврогрупата, като около една трета от тях трябва да бъдат осигурени през тази година.

Останалите 30 милиарда ще бъдат отпуснати от Международния валутен фонд.

Очаква се Атина да получи първия транш от помощта още през следващите седмици.

Отпускането на средствата вече бе одобрено от правителствата на отделните държави. Планът бе приет и от гръцкия парламент, въпреки масовите протести в страната срещу него.

"Сегашната обстановка е извънредна и изисква извънредни мерки. Одобрихме заключителна декларация, която включва две части – за Гърция и за сегашната кризисна обстановка", заяви на пресконференция след срещата постоянният председател на Европейския съюз Херман ван Ромпой, по чиято инициатива бе свикан форумът.

След срещата държавните и правителствени ръководители на еврозоната обявиха за свой приоритет поддържането на стабилни държавни финанси.

За целта се предвижда по-сериозно наблюдението върху финансовите пазари, чиято прозрачност трябва да бъде засилена.

Наред с това много по-широко ще се използва наказателната процедура в случай на прекомерен държавен дефицит.

"Готови сме да засилим правилата и процедурите за наблюдението на страните-членки на еврозоната, включително чрез засилването на Пакта за растеж и стабилност и чрез най-ефикасни санкции", се посочва в декларацията, която бе приета на срещата в Брюксел тази нощ.

Наред с това ЕК ще предложи специален общ европейски механизъм за поддържане на стабилни финанси.

Механизмът, чрез който страните от ЕС ще могат да получат помощ за справяне с бъдещи финансови кризи, ще бъде обсъден на извънредна среща на икономическите и финансови министри в неделя.

Решенията на днешната среща са не само в подкрепа на Гърция, те са в интерес на цялата еврозона, изтъкна председателят на ЕК Жозе Барозу след срещата.


Категория: Бизнес
Прочетен: 626 Коментари: 0 Гласове: 1
image

В търсене на “безопасно убежище” от дълговата криза на Гърция богати гърци са допринесли за повишаването на цените на луксозните жилища в Лондон през април с най-бърз темп от две години насам, посочват от лондонската агенция за имоти Knight Frank в свое съобщение, цитирано от Bloomberg.

Цените на къщите и апартаментите в Лондон, които струват над 1 млн. паунда (1,52 млн. долара), са нараснали с 21% през април на годишна база, което е най-голямото увеличение от април 2008 г., посочват от агенцията. Спрямо предходния месец е регистрирано ценово повишение от 1,3%.

В опит да предпазят активите си по време на икономически проблеми за страната им гръцките купувачи вече формират 6% от всички сделки с имоти с цени над 2 млн. паунда. Това е два пъти по-голям дял от нивото преди година.

“Гръцките купувачи са особено активни и се надпреварват сериозно за ограниченото към момента предлагане на висококачествени имоти“, посочват от компанията. “Очертава се реална тенденция заможни гръцки семейства да инвестират в британски имоти поради различни причини, но сигурното убежище е голям стимул.”

Категория: Бизнес
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове: 1
image

Силните понижения на щатските индекси от вчера се пренесоха и в последната за седмицата борсова сесия на Wall Street въпреки обнадеждаващите данни за пазара на труда през април. След днешните си загуби и трите основни индекса в САЩ заличиха изцяло преднината си от началото на тази година, предаде CNN.

Индексът на 30-те най-големи и ликвидни борсови компании Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,3% и завърши търговията на ниво от 10 379,60 пункта. В рамките на последните пет сесии Dow Jones IA е изгубил 5,7 на сто, а в сравнение с нивото си на затваряне от края на 2009 г. той се е понижил с 0,5 на сто.

Широкият S&P 500 на свой ред загуби 1,5% до 1 110,87 пункта, докато на борсата Nasdaq основният индекс Nasdaq Composite потъна с 2,3% до 2 266,64 пункта. Загубата им за тази седмица възлиза на съответно 6,4% и 8%, а от началото на тази година двата индекса са отстъпили с 0,4% и 0,2%.

Технологичните компании, начело с Apple, Cisco и Hewlett-Packard, се наредиха сред най-губещите за деня. Техните акции поевтиняха с повече от 3% до края на сесията.

Икономическите данни за САЩ от днес бяха добри и показаха, че американската икономика е разкрила 290 хил. нови работни места през април, което се оказа повече от очакваното и е най-голямата бройка за последните четири години.

Въпреки това инвеститорите останаха предпазливи заради резките движения на индексите от вчера, при които Dow Jones IA потъна с близо 1 000 пункта преди да завърши сесията със спад от 348 пункта. За това допринесе компютърна грешка в платформата на Нюйоркската фондова борса.

Днес стана ясно, че на борсата Nasdaq са отменени 296 сделки с акции от вчера, чиято цена е варирала с над 60%. Сделките с компонентите на Dow - Procter & Gamble и 3M, обаче не са били отменени, въпреки че техните книжа отчетоха спад от 37% и 22% съответно до края на сесията в четвъртък.

Акциите на AIG поскъпнаха с 5,3% до 38,70 долара за акция на Нюйоркската фондова борса, след като застрахователната компания обяви нетна печалба от 1,5 млрд. долара, или 2,16 долара на акция, за първото тримесечие. За същия период на миналата година AIG излезе на загуба от 4,4 млрд. долара, или 36,97 долара на акция, заради кризата на ипотечния пазар в САЩ, предаде CNN.

От началото на тази година акциите на застрахователната компания са поскъпнали с 29% заради подновените надежди, че ще успее да върне милиардите долари, които дължи на американското правителство.

Притесненията за дълговата криза в Гърция, която все повече заплашва да се разпространи в други европейски страни, продължиха да тежат на котировките за пореден ден, въпреки че Германия, Португалия и Холандия днес одобриха предоставянето на финансова помощ за Гърция в рамките на спасителния план за страната за 110 млрд. евро. Европейските борси отчетоха най-тежкия си еднодневен спад от март 2009 г. и най-голямата седмична загуба от ноември 2008 г.

Щатският долар поскъпна с 1,3% срещу йената и поевтиня с 1% срещу еврото, а цената на петрола падна с 2,5% до 75,18 долара за барел.


Категория: Бизнес
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове: 1
imageЕвропейските лидери постигнаха съгласие за създаването на предпазаен фонд, който да спре разпространението на гръцките финансови проблеми, и да избегне подкопаване на довероето в единната европейска валута.

Стреснати от падащото евро и покачващата се доходност по португалските и испанските облигации, лидерите на еврозоната заявиха, че детайлите по предпазния механизъм ще бъдат изработени преди отварянето на финансовите пазари в понеделник.

„Ще защитим еврото на всяка цена”, е казал председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу по време на срещата на високо равнище в Брюксел, предава Bloomberg.

Неспособността на Европа да обуздае гръцката финансова криза доведе до 4,3% спад на еврото през седмицата и накара САЩ и Азия да се обединят в опитите си за предотвратяване на глобална дългова криза, която да тласне света отново в рецесия.

Засега не е разкрит размерът на стабилизационния фонд, който ще бъде попълнен от заеми, гарантирани от правителствата на страните членки на ЕС. Предстои детайлите да бъдат уточнени на продължаващата среща.

„Това ще бъде много ясен сигнал за онези, които искат да спекулират срещу еврото”, е казал германският канцлер Ангела Меркел.

На въпроса дали мерките срещу пазарните спекулации ще включват ограничения върху късите продажби и споразуменията за защита от фалит, Барозу е отговорил, че „някои от тях ще бъдат обмислени”.

Той е казал още, че няма да упражни натиск върху независимата Европейска централна банка (ЕЦБ) за покупка на правителствени облигации.

Отхвърляйки тази мярка по-рано през седмицата, президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише ускори разпродажбите на тези книжа на финансовите пазари.
Категория: Бизнес
Прочетен: 595 Коментари: 0 Гласове: 0
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: didexs
Категория: Бизнес
Прочетен: 77185
Постинги: 23
Коментари: 85
Гласове: 4
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930